Vad är platina?

Platina är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen tunga platinametaller och det kategoriseras som ädelmetall. Platina förekommer i legeringar och används bland annat inom smycken. Namnet platina kommer från det spanska ordet platino som betyder ”litet silver”.

Platina är en silvervit ädelmetall som i ren form är smidbar och böjlig, precis som guld. Platina anses som den dyraste av alla kommersiellt tillgängliga metaller. Platina är också den dyraste metallen som används vid framställning utav smycken. De flesta platinasmycken som säljs i Sverige är i form av vigselringar eller förlovningsringar. I USA, Tyskland och en del andra länder är dock platina en vanlig metall i alla sorters ytterst exklusiva smycken, oftast tillsammans med diamanter. 

 

Platina förekommer mestadels i lite blandad form och kan skiljas ut från andra metaller på grund av deras olika smältpunkter. 83,8% av världens platinafyndigheter finns i Sydafrika, 7,4% i Zimbabwe, 4,7% i Ryssland och 2,6% i USA. Världsproduktionen 1993 var cirka 130 ton.

Vad är Premium platina?

Det finns olika sorters legeringar på platina.  Vi har valt att jobba med den allra bästa och finaste: Premium Platina.

Vår platina har en renlighet på 97 % (97,3%) ädelmetall. 2% av dens innehållet är finguld och vilket gör den till marknadens mest exklusiva platina!

 Det tog cirka 5 år av hårt arbete, för att få fram den här legeringen. För allergikänsliga personer, så finns det ingen bättre legering att välja.

 

vad är skillnaden på legeringarna?

Det sägs att Platina är det mest exklusiva materialval du kan göra vid val av ring. Nu har det kommit en ny – och ännu exklusivare – platinalegering där inget mindre än guld tillsätts i legeringen.

Vad är skillnaden mellan vitguld och platina?

Den stora skillnaden mellan vitguld och platina är hårdheten, platina är en mycket hårdare metall och därför blir inte dina smycken repiga och nötta på samma sätt som en vitguldsring. Så i det långa loppet så blir det billigare att välja platina. Då du inte behöver lämna in ditt smycke lika ofta för att snygga till det.

 

varför är det så få som väljer att jobba i platina?

Många guldsmeder genom tiden sagt att det är en svår metal att jobba i, för dom tycker den är för hård och svår att forma. 

Då dom inte har kunskapen i att jobba i metallen så väljer dom att inte sälja smycken i platina.

Vi på Sørsand har aldrig sätt några nackdelar eller komplikation med att jobba i platina.  Vi rekommenderar den väldigt ofta.

”Vi har många kunder som kommer in och är helt säkra på att dom vill ha en vitguldsring. Men efter vi har visat dom några platina modeller så måste vi ändå säga att 90% ändrar sig. Då dom själva inser att platina är en bättre väg att gå.”