Silver

Silver är ett metalliskt grundämne som tillhör gruppen ädelmetaller och gruppen myntmetaller. Den kemiska beteckningen Ag kommer av argentum, det latinska ordet för silver betyder även pengar.

 

Silver har många användningsområden, bland annat för smycken, där det är en av de vanligaste materialen. Den finaste silverkvalitén i smycken och konstföremål kallas sterlingsilver och består av 92,5 % silver och resten koppar och andra metaller, vilket deklareras genom instämpling av talet 925.

 

Det används också som elektrisk ledare där mycket höga krav på låg resistans krävs, exempelvis till inneslutning av supraledande material i de största elektromagneterna.

 

Gränsen för att få kallas silver ligger enligt internationell norm vid silverhalten 83 % eller 830/1000, vilket deklareras genom instämpling av talet 830.

 

Cirka 44 % av allt silver användes förr inom fotoindustrin. Denna siffra har dock minskat med införandet av digitala kameror, och var 2007 snarare 14 %. Silver används även i löd material, mynt, elektriska kontakter och i högkapacitets batterier. Silverklorid är genomskinligt och används ibland som glascement. Inom sjukvården används silver som antibakteriellt medel, bland annat i vissa förband.

 

Silver är även godkänt som färgämne i livsmedel, med E-nummer E 174.

Sørsand house

Sørsand Jewels • Östermalmstorg 2 • 114 42 Stockholm Sweden • Tel: +46(0)8 500 318 08